Víš co má společného Matka Tereza, Platón, Mahatma Gandhi, Agatha Christie, nebo třeba Carl Gustav Jung? Byli to INFJ!!! :)

 

INFJ? Co to je?

 

INFJ je jedna z 16ti povah systému MBTI. Tenhle systém funguje tak, že rozlišuje čtyři škatulky, ve které se přiblížíš jedné ze dvou možností. Jde o to, zda máš blíže k:

  • I (introversion, introverzi), nebo E (extroversion, extroverzi)
  • N (intuition, intuici), nebo S (sensing, smyslům)
  • T (thinking, myšlení), nebo F (feeling, cítění)
  • J (judging, usuzování), nebo P (perceiving, vnímání)

Takže INFJ je introvert, který se řídí svou intuicí, rozhoduje se více na základě emocí a má rád jednoznačnost a přehled.

 

Tohle samo osobě může být celkem nuda. Podívejme se blíž.

 

Pokud znáš některého INFJ, pak by se dal popsat jako velmi empatický, kreativní, hluboký (až mystický), idealistický a jako člověk který má silnou intuici.

 

Zvu tě na hlubší průzkum - vysvětlím, proč výše zmíněná slova sedí na nás INFJ.

 

Jistou superschopností nás INFJ je naše intuice. Sami o sobě bychom na první dobrou neřekli, že intuce je naše nejsilnější stránka. Nicméně je to způsob, jakým fungujeme, a čím více svou intuici bereme vážně, tím více chápame, jak je pro nás důležitá. Pokud jí nasloucháme, dokážeme v kombinaci s naší empatií "vidět do lidí." Máme zvláště silný čuch na to, že s námi chce někdo manipulovat, že se někdo přetvařuje, že někoho něco trápí, anebo že někdo má zlé úmysly. Naše intuice nám taky umožňuje si věci spojovat, a tak více než kdo jiný vidíme určité souvislosti mezi různými věcmi, a taky detaily, které jsou s nimi spojeny.

 

Empatie je největší kamarádka naší intuice. Pokud hledáš člověka, který se dokáže vcítit do příběhu kteréhokoli člověka, pak jsme to právě my. Někdy stačí, abychom vešli do místnosti, a už nám naše dvojka intuice a empatie hlásí, jaká je tam atmosféra. Pokud s námi sdílíš, co prožíváš, pak nejenže si to umíme představit, ale doslova to cítíme... BTW: Soucit je obvykle naší silnou stránkou.

 

Kreativita je pro nás strašně důležitá, a pokud nám chybí možnost se kreativně vyjadřovat, pak cítíme, že nám něco hodně chybí. Kreativita se u každého INFJ projevuje jinak - u někoho tím, že rád maluje, jiný vyrábí, u dalšího se projeví tím, že je tvořivý v hudbě, u jiného se projevuje např. skrze psaní. My INFJ jsme umělci, i když ani tohle bychom o sobě dobrovolně neřekli. :)

 

Máme rádi hloubku. Pokud se s námi bavíš, zajímají nás hluboké věci. Povídání si o počasí, nebo zdvořilostní konverzace je pro nás naprostý voprus. Chceme jít do hloubky, a to ať v rozhovorech, ve vztazích, v činnosti, která je pro nás nějak důležitá. Někteří INFJ si proto hodně potrpí na symboly. 

 

Jsme idealisté. Každý INFJ má určité věci, oblasti, témata, která jsou pro něj nějak důležitá, a kterými vlastně žije. Pokud v něčem vidíme svůj ideál, jsme schopni všeho; pokud jej naopak v nějaké činnosti nevidíme, ztrácíme svůj zápal. Pokud se někdo dotkne našeho ideálu, nebo (nedej Bože!!!) jde proti němu, nemá šanci a ocitá se na našem podvědomém blacklistu. 

 

INFJ je modrým diamantem mezi povahami. Různé průzkumy uvádějí, že je nás na světě pouhé 1 - 2 %. Autoři, kteří píší o povahách MBTI, nás nazývají jmény jako empat, poradce, mystik, advokát, nebo třeba léčitel. Nejdeme poznat na první pohled, protože často působíme jako chameleoni, kteří se skryjí v davu. Na druhou stranu právě z tohoto davu někdy vystupujeme - naše povaha má v sobě mnoho paradoxů, ale o tom až někdy jindy... :)